Pirokumulus – kada vatra stvara svoju oluju

@ copyright  141ST AIR WING WASHINGTON AIR NATIONAL GUARD

Ovih dana praktički cijela Europa gori zbog iznimnih nepogoda stvorenih jako visokim temperaturama, a bez konkretnih oborina u mnogim krajevima i više mjeseci.
Visoke temperature i relativno niska vlaga zraka uz jak vjetar, pogoduju stvaranju eksplozivnih te savršenih uvjeta za požare.

Šumski požari su već sami po sebi opasni, no da li ste znali da vatra može proizvesti sama svoju oluju? A uz idealne uvjete i vrlo opasnu?

Kako stara izreka kaže, gdje ima dima, ima i vatre.
Ali kad su uvjeti pravi, tamo gdje ima vatre bit će i oblaka.

Oblak koji se stvara iznad požara je fenomen koji se obično naziva PIROKUMULUS (engl. pyrocumulus), ali službeno je poznat kao flammagenitus.
Pirokumulusi nastaju slično običnim kumulusima – zbog dizanja zraka uzrokovanog time što je tlo toplije od zraka, a znamo da intenzivna toplina izaziva konvekciju. To tada uzrokuje stvaranje vlage oko čestica koje su u ovom slučaju obično prašina. Glavna razlika između pirokumulusa i običnih kumulusa je u tome što oni nastaju puno brže zbog ekstremnog zagrijavanja i kondenzacije. Zrak se iznimno brže kondenzira dok se diže u nebo iznad plamena požara, a dok se to događa – zapaljene biljke na tlu isparavaju vlagu.
Kada se zrak iznad vatre pregrije, diže se u velikom stupu.
Kako se zrak s više vlage diže, doslovno juri uz dimni stup u atmosferu, a vlaga se kondenzira u kapljice.

Neki ih često zovu i “vatreni oblaci” koji izgledaju poput divovskih, prljavo obojenih glava cvjetače (zbog pepela i dima u sebi), koje se nalaze na vrhu ogromnog stupca dima – koji dolazi iz šumskog požara. Često se vrh stupca dima spljošti i poprimi oblik nakovnja.
To je ono što stvara “vatrene oblake” a koji izgledaju baš poput  grmljavinske oluje.
Pirokumulusi su zbog svoje rijetkosti postali vrlo popularni među promatračima vremena i meteorolozima. Oni definitivno nisu nešto što se viđa svaki dan, pa kada se dogode, uglavnom zapane ljude.

pirocumulonimbus cloud @copyright NASA

No, postoji li nešto još opasnije od “vatrenih oblaka?”
Da.
Kada se pirokumulusni oblak formira iznad vatre, mi promatrači vremena i meteorolozi počinjemo pažljivo pratiti razvoj njegovog velikog brata – PIROKUMULONIMBUS oblaka ( engl. pyrocumulonimbus, cumulonimbus flammagenitus ).

NASA je ovog monstruma nazvala “zmajem oblaka koji bljuje vatru” jer su toliko vrući i veliki da sami stvaraju svoje vrijeme.
U najgorim slučajevima požara, vatrogasne ekipe vidjele su kako jedan od ovih čudovišnih oblaka stvara “vatreni tornado” te kako stvara vlastitu suhu munju i opasne vruće vjetrove ispod.
Pirokumulonimbusi mogu poslati čestice iz stupca dima i do 10 tisuća metara iznad Zemljine površine.
Vrlo su opasni kao i sami kumulonimbusi. Sadrže ozbiljne turbulencije, koje se očituju kao jaki udari vjetra na površini, što može pogoršati veliki požar. Veliki flammagenitus, osobito onaj povezan s vulkanskom erupcijom, također može proizvesti i munje. Ovo je proces koji još nije u potpunosti razjašnjen, ali je vjerojatno na neki način povezan s odvajanjem naboja izazvanim ozbiljnom turbulencijom, a možda i prirodom čestica pepela u oblaku. Može sadržavati temperature znatno ispod ledišta, a elektrostatska svojstva bilo kojeg leda koji se formira također mogu igrati ulogu.

pirocumulonimbus cloud @copyright NASA

Isto tako, flammagenitusi mogu i pomoći ugasiti požare koje su sami stvorili, no samo ako se dogode uvjeti da se vlaga iz zraka kondenzira u oblaku te tada pada kao kiša.
No ipak je češći slučaj tendencija širenja samog oblaka zbog pepela koji znamo da je uključen u samo stvaranje oblaka pa se povećava i količina kondenzacijskih jezgri, time i oluje koje proizvode munje, i koje na kraju mogu izazvati nove požare ili proširiti postojeće.

Zato, pirokumulusi i pirokumulonimbusi najopasniji su upravo za vatrogasce koji se nalaze na samim požarištima…

Nadam se da će se trenutni požari čim prije zaustaviti, sa što manje stradalih, a u nastavku ću priložiti neke fotografije jučerašnjeg požara kod Nove Gorice u Sloveniji, kojeg sam osobno pratila i “screenshootala” razvitak pirokumulusnog oblaka tokom praćenja.

Screenshotovi su sa What’sup cams:

@copyright Marko Korošec

A prijatelj i kolega Marko Korošec, fotograf koji je također ljubitelj ekstremnih pojava i ljubitelj nevremena, bio je na terenu i snimio razvitak samog pirokumulusa pored Komena u Sloveniji, istočno od Nove Gorice.

* * * * * * * * * ** * * * * * * * * ** * * * * * * * * *

Nadam se da Vam je i ova tema bila zanimljiva i poučna.
Do sljedećeg bloga!! 🙂


* * * * * * * * * *

Follow me on my Facebook page!
photo contest banner
 


Facebook Comments Box
Maja Kraljik
error: Content is protected !! 🖕